Blue World Blue World
Blue World Blue World
Blue World Blue World
anasayfa
KÖPEĞİNİZİN GÜZELLİK VE BAKIMI

Köpeğiniz sadece sizi memnun etmek ister. Ancak bu da iki taraflıdır. Sizin onun hoşuna gidecek şeyler yapmanızı da isteyecektir. Bu karşılıklı bağ köpeğinizin güzelliği için değil aynı zamanda devamlı olarak temiz ve sağlıklı olmasını da temin eder. İşte size bunun için aşağıda ki bazı faydalı bilgileri veriyoruz.

BANYO

Köpeklere banyo alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalı ve banyonun zevkli bir olay olduğu köpeğe hissettirilmelidir. Banyo yaptırmadan önce köpeğin kulaklarının gliserinli pamukla veya vazalinli pamuk ile kapatılması iyi olur. Bu hem kulaklarını sudan korur hem de banyodan sonra kulakların temizlenmesi için yararlı olur. Yıkama işlemine vücudun arka kısmından başlanılır ve ön tarafına doğru devam edilir baş kısmı ise en son yıkanır. Şampuan sürmeden önce vücut ıslatılır sırt çizgisi boyunca ince bir hat halinde şampuan dökülür sonra köpürtülerek banyoya başlanılır. Elinizle göz,kulakları ve ağızını su ve şampuan girmeyecek şekilde kapatınız. Daha sonra iyice durulanarak kurutulur .İyice durulanması önemlidir. Banyo bitikten sonra vücudundaki fazla suyu avcunuzla vücudunu dolaşarak sıyırın ve kuru bir havlu ile kurulayın Eğer köpeğiniz karşı çıkmıyorsa kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Makineyi vücuduna fazla yakın tutmayın. Kuruturken fırçalamayı da unutmayınız. Normalde köpekler 1-2 ayda bir yıkanması gerekir ancak kötü kokularından şikayet edilen köpekler 15 günde bir yıkanabilir. Sık yıkanan köpeklerde deri kuruyacağından nemlendiricilerin kullanılması gerekir. Köpeğin sık yıkanması ve yanlış şampuan kullanılması derinin nemlilik oranını azaltıp normal yapısının bozulmasına neden olarak, çeşitli deri hastalıklarının oluşması için zemin hazırlar. Yürüyüş dönüşü köpeklerin ayakları sadece temiz ıslak bir bezle silinmesi uygun olur. Yavru köpeklerin sık yıkanmaları hastalanmalarına neden olabileceği için yavru köpeğinizi sadece ihtiyacı varsa yıkayınız. Fazla ve sık yıkama tüylerinde ve derisinde kurumaya yol açabilir. Köpeklerinizi deri ve tüylerinin temizliği için kuru şampuan denilen yıkama ürünlerini de kullanabilirsiniz. Bu ürünler tüylere sürterek uygulanır ve sonra fırça ile çıkarılırlar.

FIRÇALAMA VE TARAMA

Köpeklere fırçalama ve tarama alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalı hatta küçük dostunuz eve girdikten hemen sonra bu işleme başlamalısınız ve bunu günlük proğramınıza koymalısınız. Yavru köpek ve kedinizi onun canını acıtmayacak şekilde kibar ve yumuşak hareketlerle ve derisini bir elinizle tutup diğer elinizle fırçalayınız. her fırçalama ve taramadan sonra onu ödüllendiriniz ki bu işin zevkli bir şey olduğunu anlasın. Bir süre sonra bu işlem onun ekstra ilgi ve oyun haline gelecektir. Eğer fırçalamaya izin vermez ise o zaman gözünü korkutmalısınız ve ona bu cesareti vermemelisiniz. Uzun tüylü köpek cinsleri (collie,Alman kurt köpeği v.b.) günlük ve daha geniş zamanda yapılan bakıma ihtiyaç duyarlar. Her gün önce düz bir fırça ile sonrada geniş aralıklı tarak ile tarayarak kürkü temiz ve düzenli hale getirin. Kıvırcık tüylü köpekler içinde günlük tarama ve fırçalama gereklidir. Ölü tüylerin uzaklaştırılması gerekir. Düz ve ipeksi özellikte olan örneğin yorkshire terrier gibi köpeklerinde günlük bakıma ihtiyaçları vardır. Bunlar için düz ve kaygan nitelikli fırça kullanınız, kürkü parlatmak için sık aralıklı fırçanızı ve son olarak ta geniş aralıklı tarağınızı kullanınız. Kısa tüylü köpekler için (boxer,dalmation v.b) elimize giydiğimiz lastik ve kauçuktan yapılmış fırçalar ile bakımları yapılmaktadır. Her ırktan köpek kürkünün temiz ve düzenli görünmesi için düzenli fırçalama ve bakıma ihtiyaçları vardır.
Taramaya genelde vücudun arka kısmından başlayarak ön tarafına doğru tarayınız. Yüz koltuk altı ve kulak etrafını tararken hassas davranınız. Köpeğinizin kürk yapısına uygun fırça ve tarak kullanınız. Eğer tüyler bir birine dolaşmış ve topaklanmış ise bu yüzeyi fırçalamayın. Dolaşan ve bir topak halini alan kısım üzerinde küçük bölümler halinde çalışın,topağın tümüne yapacağınız bir çalışma size zorluk çıkarabilir. Dolaşmış olan kısmı önce ellerinizin yardımı ile açmaya çalışın sonra geniş aralıklı tarak ile tarayın. Köpeğinizi taramak ve fırçalamak için sakin ve rahat zamanınızı seçiniz. Genelde yürüyüş dönüşü ve enerjisini harcadıktan sonra daha sakin duracaktır. Sakin durduğunda onu ödüllendirmeyi unutmayınız. Tararken vücudunu kontrol edin deride tümoral oluşumlar,kızarıklık,lokal tüy dökülmesi, pire, kene gibi parazitler,batan yabacı cisim v.b gibi anormal bir olguyla karşılaşırsanız hemen Veteriner Hekiminize danışınız. Tüy bakımı dostlarımızın sağlığı için çok önemli olmasına rağmen çoğunlukla önemsenmemektedir. Rutin fırçalama tarama işlemleri ölü tüyleri ve derideki atık maddeleri uzaklaştırır tüylerin birbirine dolaşmasını ve topaklanmayı önler. Deriye doğru kan akımını da stimule ettiğinden bu bakım petinizin tüylerinin daha sağlıklı ve parlak yapar.
Tarama ve fırçalama önce tüylerin yatış yönünün tersinden başlayınız sonra normal yatış yönüne göre tarayın ve tarama işlemi yaklaşık 15-20 dakika olmalı tarama bittikten sonra nemli bir bez veya sünger ile üzerinde kalan kıllar temizlenmelidir bu işlemler için kullanılan aletlerin temiz tutulması gerekir. Bazı köpek ve kedi tüyleri özel bakım ve ekipmana ihtiyaç duyarlar. Bunların bakımı için Veteriner Hekiminizden veya kuaförünüzden bilgi alabilirsiniz.

Blue World Blue World