Blue World Blue World
Blue World Blue World
Blue World Blue World
anasayfa
 
KEDİ BESLENMESİ    -1-

Yavru Kedi Beslenmesi

Araştırmalar göstermiştir ki bir kedinin yetişkin hale gelmesi için yaklaşık bir yıl gereklidir ve ilk 20 hafta sonunda bir kedinin ağırlığı, doğum ağırlığının % 2000'ine erişebilir. 26 haftalık iken bu hızlı gelişme biraz yavaşlasa da, 12. ayın sonuna kadar devam eder. Ayrıca yavru kediler, erişkin kedilere oranla iki kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar.

Altı-sekiz haftalık iken kediler sütten kesilmeli, tam ve dengeli bir günlük büyütme formülüne alıştırılmalıdır. Yavru kediler, yavru köpeklere göre daha yüksek oranda proteine ihtiyaç duyarlar ve serbest bir aminoasit olan taurini almak zorundadırlar. Yavru kedinin diyetinde yeterli miktarda taurin olmaması, görme zayıflıkları ile sonuçlanabilir. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı sadece yavru kediler için özel olarak geliştirilmiş formüller kullanılmalıdır. Normal, sağlıklı bir kedi tam ve dengeli bir mama ile besleniyorsa, ek olarak vitamin ve mineral desteğine gerek yoktur. Ek maddeler, mamanın besin dengesini bozabilir ve zararlı olabilirler.

Hızlı büyüme periodu boyunca kedilerin günde iki ya da üç kez beslenmesi önerilir. Mamanın yanında daima taze ve temiz su bulundurulmalıdır. Kuru mamalar, yemeyi kolaylaştırmak amacıyla su ile ıslatılabilir. Islatılmış kuru mamalar ya da konserve şeklindeki mamalar oda sıcaklığında bir süre sonra bozulabilir; bu yüzden, dışarıda bekleyen ve bir saat içinde yenmeyen ıslak mamalar çöpe atılmalıdır. Diğer bir çok hayvanda olduğu gibi, sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olmamak amacıyla diyet değişiklileri 7 - 10 günlük bir periodda, aşamalı olarak yapılmalıdır.

Yavru kediler gün boyunca az miktarlarda ve sık öğünler şeklinde beslenme eğilimindedir. Normal olarak, mamaya yaklaşıp kokladıktan sonra yemeye başlar. Bir miktar yedikten sonra ayrılır ve bir süre sonra tekrar dönebilir. Bu davranış iştahsızlık olarak algılanmamalıdır. Gürültülü bir ortam, etraftaki yeni nesneler, mama ya da suyun temiz olmaması da kedinin yemeği reddetmesinde etkili faktörler olabilir. Eğer bu yememe durumu çok uzun sürerse ya da bitkinlik, ishal, tekrarlayan kusmalar, göz-burun akıntısı, idrar ve dışkı yapmada güçlük, karanlık yerlere saklanma gibi hastalık belirtileri varsa veterinere danışılmalıdır.

6 - 12 ay arasında kediler, konserve, yarı nemli ya da nemli kuru mama tercih ediliyorsa günde iki kez beslenmelidir. Kuru mama ise günde bir kez, yeterli miktarda mama kabına doldurulabilir. Ancak aşırı beslenmeden kaçınmak gerekir. Miktar, aktivite ve vücut durumuna bağlı olarak her kedi için değişebilir. Paket üzerindeki tavsiye edilen miktarlar ile başlamak doğru olacaktır. Daha sonra kedinizin durumuna uygun olarak ayarlama yapılabilir. Düzenli sağlık kontrolleri sırasında bu konuda veterinerinize danışmanız uygun olur.

Paket üzerindeki talimatlar herhangi bir kedinin günlük beslenme rehberi olarak düşünülmelidir. Aktif ya da daha çok ev dışında yaşayan kediler daha fazla mamaya ihtiyaç duyabilirler. Eğer kedi aşırı kilo almaya başladıysa miktar azaltılmalıdır.

İnsanlar gibi kedilerin de değişik yemek zevkleri olabilir. Aynı batında doğmuş kardeşler bile farklı yeme alışkanlıklarına sahip olabilirler. Yine de çoğu zaman, zor beğenmeleri ile ün yapmış kedilerin bu alışkanlıkları sahiplerinin besleme tarzlarının sonucudur. Bir kedi ne kadar çeşitli yiyecekle beslenirse beklentisi de o kadar çeşitli olur. Çok değişik seçenekler sunan ticari kedi mamaları ise besinsel olarak tam ve dengeli bir diyet sağlamaya yardımcı olur ek gıdalara ihtiyaç kalmaz.

Blue World Blue World