Blue World Blue World
Blue World Blue World
Blue World Blue World
anasayfa
DİŞ   SAĞLIĞI    

DİŞ SAĞLIĞI : Köpek ve kedinizin genel saglik durumunun önemli bir kismi, ve hayvan sahipleri tarafindan genellikle unutulan husus da dis bakimidir. Düzenli Veteriner Hekim kontrolleri dis muayenelerini de kapsamalidir. 4 Yasin üstündeki kedi ve köpeklerin periodontal hastaligi vardir.
Bu niye önemlidir ve bu periodontal hastalik nedir?
Hayvanin sagligini ne sekilde etkiler?
Önüne geçilebilinir mi?
Sindirimin baslangiç noktasi olan agiz 'in hayvanin saglikli olmasi için saglikli olmasi gerekir. Enfekte agizda biriken bakteriler vücuda yayilarak börek, kalp, pankreas hastaliklarina neden olurlar. Bu organlarin islevini yapamamasi orta yas üstü petlerde hastalik ve ölüm nedenlerinin en önemlilerindendir. Üstüne üstlük periodontal hastalik aci verir ve istah kaybi ve bazi yiyecekleri yiyememeye neden olur.

Hayvanin agzin da kötü bir koku olusabilir agiz ve burun etrafi hassaslasabilir. Periodontal hastaliklar, periodontium'u veya disi çevreleyen destek dokuyu etkisi altina alan bir dizi plak olusumlu yangisel durumun ortak adidir.(yani anlami disin etrafinda demektir) Bu hastalik dis sathinda biriken bakteriler , yiyecek parçaciklari ve tükürügün disi tutan baglayici doku ile ligamantlerinde zarara neden olur ve dis kaybinin en önemli nedenlerinden biridir. Dis etleri ,kirmizi ve siskindir ve disin kökünü gösterecek sekilde çekilirler. Dis yüzeyinde saridan kahverengiye kadar plak tartar ve calculus birikimleri görülür. Periodontal bölgede olusabilecek apseler agiz, burun, ve göz altindan dahi akabilecek iltahaplara neden olur. Hayvaniniza ömür boyu dis bakimi yapmanizi önemle tavsiye ediyoruz .Asagidaki plan hayvaninizin ömür boyu saglikli dis ve dis etleri olmasi için iyi bir baslangiçtir. Evde muntazam dis firçalama programi baslatin.( Bize müracat ederseniz size bunu nasil yapacaginizi gösterecegiz.)


Disini firçalamak amaci ile yumusak dis firçalari kullanmalisiniz. Kedi köpekler içi veteriner kliniklerinde ve pet shoplarda onlara özgü dis firçalari satilmaktadir .Dis firçalamaya küçük yaslardan itibaren baslanmali ve aliskanlik haline getirilmelidir. Küçük yasta önce parmaklarinizi köpeginizin dis etlerinde dolastirarak onun bu isleme baslamadan önce alismasini saglayabilirsiniz. Her firçalama sonrasi ve sirasinda onu ödüllendirmeyi unutmayiniz. Sürekli sevgi sözcükleri ile onu onore ediniz. Firçalama dis yüzeyine dairesel hareketlerle firçayi sürterek yaptirilir. Kedi ve köpekler için onlara özgü dis macunlari kullanilmasi gerekir .Eger insanlarin kullandigi dis macunlari ile firçalarsa bu yutuldugu zaman çesitli gastrik problemlere neden olabilir ve ayrica tatlari onlar tarafindan begenilmez ve köpürmeye neden olacagi için panik yapabilirler.

Düzgün bir beslenme diyeti (yumusak yiyecekler vermemek, masadan yemek vermemek ve veterinerinizin tavsiye edecegi yiyecekleri veriniz.) uygulayiniz. 6. aydan genç kedi ve köpek yavrularinda bebeklik süt disleri düser ve 7.ayda süt disleri degismis yerine kalici disler tamamlanmis olur. Veteriner hekiminize kalici dislerin çikis araliklarini, dis gelisiminin düzgün olup olmadigini,süt dislerin düsüp düsmedigini kontrol ettiriniz.6 ayliktan önce fark edilen anomaliler ortodonti ile düzeltilebilmektedir. 5 yasina kadar olan hayvanlarda her sene tartar ve calculus birikimi için kontrol ettiriniz. Büyük bir olasilikla ilk dis tasi temizligi bu aralikta olacaktir. Dis tasi temizlenmesi genel anestezi altinda yapilan tartar ve calculuslari temizleyen ve flourid uygulamasi ile yeni baslayan dis ve dis eti hastaliklarini engelleyen bir maniplasyondur. Dis temizliginden sonrada düzenli dis firçalamaya devam edilmelidir. 5 yasindan büyük hayvanlarda her 6 ayda bir periodental hastaliklar yönünden muayene edilmelidir .Dis tasi temizligi 5 yasindan daha büyük hayvanlara da klinigimizde kullanilan güvenli anesteziklerle genel anestezi altinda rahatlikla yapilmaktadir. Daha önce bakimsiz disli köpeklerin ve kedilerin çürüyen dislerinin çekilmesi ve antibiyotik tedavisi gerekebilir.

. Köpek ve kedinizin agizinda anormal koku
. Dis etlerinde kizariklik, kanama, tümoral olusum,
. Disin sallanmasi,dis kaybi,agri,
. Yemek yiyememe,istah kaybi,
. Agizda asiri sulanma , salya artisi,
. Alt veya üst çenede herhangi bir siskinlik, v.b.


Blue World Blue World