Blue World Blue World
Blue World Blue World
Blue World Blue World
anasayfa
 
KEDİ BESLENMESİ    -2-

Erişkin Kedi Beslenmesi

Aktivite düzeyi normal olan erişkin bir kedi artık sadece günlük bakım diyetine ihtiyaç duyar. Gebelik ya da emzirme döneminde olmadığı sürece iyi kaliteli, tam ve dengeli bir kedi maması yeterli olacaktır. Miktar hesaplanırken her kedi ayrı birey olarak düşünülmeli ve uygun bir vücut yapısı ve metabolizması sağlayacak düzeyde ayarlanmalıdır. Uygun vücut yapısı deyince anlaşılması gereken; iyi orantılar, kaburgaların gözle görülmemesi ama elle yoklandığı zaman hissedilebilmesi, kaburgaların hemen devamında bel kısmının belirgin olmasıdır.

Kediler tüm öğünü bir seferde yememe eğiliminde olabileceğinden, mamalarına bir kaç saat boyunca istedikleri zaman ulaşmaları sağlanmalıdır. Ayrıca sindirim, emilim, dolaşım, besin transportu, doku oluşumu, vücut ısısı dengelenmesi gibi hayati vücut fonksiyonlarının devamı için daima taze ve temiz su bulundurulmalıdır.

Kediler köpeklere göre daha yüksek protein seviyelerine ve daha değişik besinsel dengelere ihtiyaç duyarlar. Yavru kediler gibi erişkinlerin diyetinde de taurin yer almalıdır. Bu nedenlerden dolayı kediler köpek mamaları ile beslenmemelidir. Bir yaşına geldiğinde erişkin günlük bakım kedi mamaları ile beslenmelidirler. Günlük bakım diyetleri yavru kediler ya da gebe ve emziren kediler için uygun değildir.

Ortalama 3,2 - 4,1 kg arasında olan kediler günde yaklaşık 85 gr kuru ya da yarı kuru, ya da 170 - 227 gr konserve mamaya ihtiyaç duyar. Miktar, mamanın besin yoğunluğuna ve her kediye göre değişecektir. Tüm görünen faktörler aynı olsa bile (aynı ağırlıkta,aynı yaşta, aynı aktivite düzeyinde) iki kedinin metabolizma oranları farklı olabilir. Bir kedinin iştahı ve toplam tükettiği mama her gün aynı olmayabilir. Bir kaç günden fazla sürmedikçe ya da başka bir hastalık belirtisi olmadıkça iştahsızlık büyük bir sorun olmayabilir.

a-) Düşük Magnezyumlu Diyet
Erkeklerde üriner obstrüksiyon (idrar yolları tıkanması) ve hem erkek hem de dişilerde sistit oluşumunun önlenmesinde yararlıdır.
Verdiğiniz mama lezzetli ve iştah verici olduğunda kediniz yemekten daha çok zevk alacaktır. Verdiğiniz mama kedinizin sağlıklı olması, uzun yaşaması ve sağlıklı tüylere sahip olması açısından anahtar rol oynar.

b-) Kuru Diyetler
Kuru erişkin kedi mamaları % 26 ya da daha fazla protein, % 9 ya da daha fazla yağ, % 12’den az nem içerir ve diyetin kilogramı başına 3250 ile 4500 kilokalorilik metabolze edilebilir enerji sağlar.

c-) Konserve Mamalar
Düşük kalori içeriğinden dolayı toplam mama tüketimi yüksektir. Kuru ve yarı yaş mamalara göre öğün başına hesaplanan fiyatı da daha fazladır. Ek olarak, konserve ürünlerin servisi diğerlerine oranla daha elverişsizdir; bir kez açıldıklarında, kullanılmayan mama buzdolabında saklanmalıdır.

Ne kadar beslemeli?
Mama miktarının en iyi belirleyicisi kedinizin kendisidir. Tüm hayvanlarda yemek alımı enerji ihtiyacına göre yönlendirilir. Serbestçe ve başarılı bir şekilde beslenebilirlerse, alınan yemek miktarını ayarlama mekanizması, öncelikle enerji ihtiyacı üzerine kurulmuştur. Eğer kontrollü porsiyonlarla besleniyorsa, kedinin ağırlığı ve vücut durumu öncelikle göz önüne alınmalıdır.
Kedi çok fazla kilo alıyorsa (gereğinden fazla enerji), miktar azaltılmalıdır ya da kilo kaybediyorsa miktar arttırılmalıdır. Belirli yaşam evreleri ya da yaşam tarzlarına göre formüle edilmiş ticari mamalar, kedinin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda verildiklerinde gerekli besin maddelerini doğru olarak içerecek şekilde formüle edilmiştir. Besin içeriği ile enerji yoğunluğunu dengelemek, kedinin kalori ihtiyacını karşılayan mama miktarının; aynı zamanda diğer tüm gerekli besinleri de karşılayacağını garanti altına alır. Sonuç olarak kedinizin ne kadar mamaya ihtiyacı olduğunu belirlemenin en iyi yolu ilk önce onun enerji ihtiyacını belirlemek, sonra da bu ihtiyacı karşılayabilecek uygun mama miktarını hesaplamaktır.

Blue World Blue World