Blue World Blue World
Blue World Blue World
Blue World Blue World
Untitled Document
GEBE İNEKLERİN BAKIM VE BESLENMESİ   

Sığırlarda gebelik yaklaşık 280 gün devam eder. Gebeliğin bilinmesi özellikle kuruya çıkarma ve doğurma zamanının tespiti ve sürüde uygulanacak bakım ve beslemenin kararlaştırılması açısından önemlidir. Doğumu yaklaşan inekler sakinleşir ve hareketleri yavaşlar. Meme, özellikle düvelerde çok büyür ve gerginleşir. Doğumuna  bir hafta kaldığı tahmin edilen inekler işletme içinde bu amaçla kullanılabilecek doğum bölmesine alınmalıdır. Doğum bölmesi 12 – 16 m. 2’lik, aydınlık ve göz önünde bulundurulabilecek bir alan olmalıdır. Bölme temiz ve dezenfekte edilmiş olmalıdır. İnek doğum yapana kadar bağlanmamalıdır. İlk aylarında, yem rasyonlarının yüksek değerlerde besin maddeleri kapsaması gerekmez. Yaşama payının biraz üzerindeki besin maddeleri yeterli olur. Gebelik ilerledikçe rasyonlarının besin maddesi kapsamı artış gösterilmelidir. Gebeliğin 5. ayında ortalama 5 kg. süt verimine eşit, 7. ve 9. ayında ise 7 – 10 kg. süt verimine eşit değerlerde beslenmelidir.

Bunun için örnek bir besleme programı şu şekilde olabilir.

İnek gebeliğinin ilk 3 ayında;
Merada doyasıya ve günlük 1 – 1,5 kg. kesif yem veya 4 kg. kuru yonca, 10 – 15 kg. silaj yemi, 1 kg. ise kesif yem şeklinde beslenebilir.

Gebeliğin 5. ayında ise;
5 kg. yoncalı kuru ot, 15 kg. mısır silajı, 2 kg. karma yem şeklinde bir besleme uygulanabilir.

SAĞMAL İNEKLERİN BAKIM VE BESLENMESİ   

Günlük sağım sayısı işletmenin iş gücü ve ineklerin verim düzeyine bağlı olarak değişir. Genel uygulama günde iki sağımdır. Yüksek süt verimli ineklere sahip işletmelere günde 3 kez sağım yapılır. Günde 2 sağım yapmak için en uygun zaman aralığı 12 saattir. Eğer bu sağlanamıyorsa 2 sağım arsı en fazla 16 saat, en az ise 8 saat olarak düzenlenebilir.

Süt ineği yetiştiriciliği  günümüzde mera şartlarından ayrılarak, tamamen ahır şartlarında yapılmaktadır. Bu nedenle ahırın fiziksel şartlarının tam anlamı ile yeterli olması gerekir. Ahırlar yoğun gaz birikiminin kolayca tahliye edileceği şekilde inşa edilmelidir. Ahırda ki zararlı gazları dışarı atmanın, hayvanlara ihtiyaçları kadar temiz hava sağlamanın ve ahır içindeki rutubeti azaltmanın en iyi yolu havalandırmadır.Bu nedenle yetiştiricinin hayvanların üşüyeceği korkusunu kafasından atması gerekir.
Normal olarak süt sığırlarının rasyonları % 60 kesif yem, % 40 kaba yemdir. Bir ineğin günde tüketeceği kaba yem miktarı canlı ağırlığının % 2,5 – 4,5’u kadardır. Günlük silaj yemi tüketiminin 30 – 35 kg.’ı aşmamasına dikkat edilmelidir. Günlük kesif yem miktarı ise vücut ağırlığının %  2 – 3 ‘ü kadardır.

İneklerin doğumdan sonra başlayan laktasyon dönemi 285 – 305 gün sürer. Laktasyon döneminde ineklerin beslenmesine ayrı bir özen gösterilmesi gerekir. Doğumdan sonra süt ineklerine özellikle kaliteli kaba yem yedirilmelidir. Karlı bir işletmecilik için mümkünse kaliteli kaba yem, işletmede üretilmelidir. Eksik kalan yem ise işletme dışından temin edilebilir.

<< GERİ

 

Blue World Blue World