Blue World Blue World
Blue World Blue World
Blue World Blue World
Untitled Document
DANALARIN BAKIM VE BESLENMESİ   

Sütten kesilen erkek hayvanlar gruplar halinde barındırılmalıdır. Bu hayvanların barındırılacağı bölmeler yeterli yemlik ve suluğa sahip olacak şekilde oldukça basit yapılmalıdır. Bunun için en uygun barınaklar yarı açık sundurmalı ahırlardır. Bu tip ahırların hem inşaat maliyeti hem de işçilik ihtiyacı düşüktür.

Bu barınaklar için;
Her bir hayvan için büyüklüğüne de bağlı olarak 30 – 60 cm. lik yemlik uzunluğu yeterlidir.
10 – 15 hayvan konulan bir bölme için bir adet suluk yeterlidir.
Yemliklerin hayvanlar tarafında kalan kısmına 1,5 – 2 metre genişliğinde beton bir zemin yapılması faydalıdıGenç hayvanlar bağlanmamalı serbest olarak büyütme sistemi üzerinde durulmalıdır.

Bu dönemdeki danalara canlı ağırlıklarına göre yemleme yapılmalıdır. Yemlemede mümkünse mısır silajı, kesif yem ve yonca, çayır ve fiğ gibi kaliteli kaba yem kullanılmalıdır.

DÜVELERİN BAKIM VE BESLENMESİ   

Kültür ırkı erkek ve dişileri için ergenlik çağı 6 – 8 aydır. Bu dönemde erkek ve dişi buzağıları birbirinden ayırmak gerekir. Düvelerin çok erken yaşta doğum yapmaları istenmez. Hayvanın hem kendisine hem de buzağısına zarar vermeyecek dönemde doğum yapması arzu edilir. Bu dönem belirli bir yaşın yanında yeterli canlı ağırlıga ulaşması gereklidir. Düveler normalde en az 15 aylık ve yaklaşık 375 kg. canlı ağırlıga ulaştığında damızlık olarak kullanılabilirler. Damızlık adayı dişilere aşırı veya yetersiz besleme yapılmamalıdır. Düvelerin canlı ağırlık artışı günde 650 – 700 gramı geçmemelidir. Düvelere verilecek kesif yem miktarı, hayvanın yaşı ve kullanılan kaba yemin kalitesine göre belirlenmelidir. Kaliteli kaba yem kullanılması halinde 1,5 – 2,5 kg. kesif yem yeterli iken; kalitesiz kaba yem ile beslemede bu miktar 3 – 3,5 kg.’a kadar artırılmalıdır.

 Düvelerin beslenmesine örnek bir rasyon şöyle olabilir:

*3 kg. yonca, çayır.fiğ gibi kuru ot
*8 kg. mısır silajı
*1,5 – 2 kg. kesif düve yemi

KURUDAKİ İNEKLERİN BAKIM VE BESLENMESİ   

Kuruya çıkarılan inekler mümkünse ayrı olarak barındırılmalıdır. Mastitis problemi olan ineklerin tedavilerine ağırlık verilmeli, sağmal ineklerden ayrılarak temiz bir bölmeye alınmalıdır. Eğer böyle bir imkan yok ise temizliklerine daha fazla özen gösterilmelidir.

İnekler doğumdan 2 ay önce mutlaka kuruya çıkarılmalıdır. Gebeliğin 7. ayından itibaren kurudaki inekler günde 8 – 10 kg. süt verecek düzeyde beslenmelidir. Böylece inek sonraki laktasyonda en iyi süt verimine hazırlanırken, sağlıklı bir buzağı da doğurmuş olacaktır. Kuruya alındıktan sonra yedirilecek yemin miktarı hacimce azaltılmalı, gaz yapıcı yemler yedirilmemelidir. Kaliteli kuru ot, hasıl mısır, iyi kalite çayır otu gibi kolay hazmedilen yemlerden yararlanılmalıdır. İneklere, kuruya alındıktan sonra 2 – 3 hafta kesif yem verilmemelidir.  Doğuma 1 ay kala hayvanın yağlanmasını önlemek için 3,5 – 4 kg.’ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilmeye başlanmalıdır. Gebe ineklerin, vitamin ihtiyacını karşılamak üzere özellikle A vitamini takviyesi yararlı olur

<< GERİ İLERİ>>

 

Blue World Blue World